Boeken

Klik op de linken en je krijgt per onderwerp boekensuggesties te zien.

 

 

KUNSTZINNIG coachen en KLEUREN -- > klik hier om in te klappen

* Kleurenheelkunde - Waltraud-Maria Hulke - Uitg. Schors

Praktisch werken met kleuren en hun invloed op lichaam, ziel en geest

.* Meditatief Boetseren - Roeland Frank Hoefsloot - Uitg. Sigma

Kunstzinnige Therapie en Persoonlijke groei. Een werk- en studieboek. Een trajekt van opdrachten begeleidt de tekst

.* Handenmeditatie - Roeland Frank Hoefsloot - Uitg. Sigma

Meditatief, creatief en kunstzinnig vormgeven aan het dagelijks leven. Een rijke bron aan inspiratie voor ieder dke meditatief, creatief en kunstzinnig bezig wil zijn, maar vooral voor trainers, onderwijzers, leraren, hulpverleners en begeleiders.

* Nu jij er niet meer bent - Claire Vanden Abbeele

Rouwen met kinderen en tieners.

* Beelden als wegwijzer - Barbara Driessen

Werken met de kracht van verbeelding. Hoe beelden een hulpbron kunnen zijn op je persoonlijke en spirituele ontwikkelingsweg. Een handboek voor persoonlijke groei en een begeleider in hulpverlenende situaties.

HOOGGEVOELIGHEID

* Hoog sensitieve personen - hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt - Elaine Aron

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren HSP's. Veel HSP's zijn uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: HSP's hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. HSP's hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen. Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP's én voor de mensen in hun omgeving. Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. (Bron: Bol.com)

* Het hoog sensitieve kind - help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt - Elaine Aron
Het zou heel goed zijn als ouders van kinderen 'die een beetje apart' zijn, dit boek eens zouden lezen. Wellicht herkennen ze in de typering van Aron voldoende om hun kinderen beter te begrijpen en te kunnen helpen." - Ouders Online
Jarenlange ervaring als psychotherapeute en eigen onderzoek heeft aangetoond dat een HSK bedachtzamer en gevoeliger is, en makkelijker overmand raakt door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het vaak het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als 'probleemkind' wordt bestempeld, heeft Aron deze gids voor ouders en leraren geschreven.
Het hoog sensitieve kind bevat naast zelfstesten, casestudies en adviezen:
· vier manieren om je HSK succesvol op te voeden in een niet-sensitieve wereld
· hoe kun je een HS peuter en kleuter het beste kalmeren
· hoe kun je school(reisjes) en vriendschappen plezierig maken
· hoe moet je omgaan met verschillende leeftijdsgroepen HSK
· hoe kun je het beste omgaan met slaapproblemen en emotionele uitbarstingen
Bestsellerauteur en psychotherapeute Elaine N. Aron laat in dit baanbrekende boek zien hoe ouders en leraren het hoog sensitieve kind (HSK), vanaf de geboorte tot aan de tienerjaren, het beste kunnen begeleiden
Elaine N. Aron is universitair docent psychologie en psychotherapeute. Naast haar eigen praktijk voor psychotherapie, organiseert ze workshops o.a. voor HSP's, en publiceert ze artikelen over familierelaties. Van haar boeken Hoog Sensitieve Personen en Hoog Sensitieve Personen in de liefde zijn inmiddels meer dan 80.000 exemplaren verkocht.
'Ik wil laten zien dat hun eigenschap meer positieve kanten dan negatieve heeft.' ' Elaine N. Aron in De Telegraaf
'Aron richt zich in haar boek primair op de HSP'er zelf, maar ook voor de partner van een HSP'er kan het een opluchting zijn om meer over deze eigenschap te lezen.' - Psychologie Magazine
'Een groot feest der herkenning.' - Libelle
'Elaine N. Aron maakte het verschijnsel bespreekbaar.' - Ouders Online
'Ik ben geen kleinzerige bangebroek, ik ben een Hoog Sensitief Persoon!' - Daphne Dekkers (Bron: Bol.com)


* Overlevingsgids voor Hoog sensitieve personen - T. Zeff - Uit. Altamira-Becht

Een overzichtelijk, handzaam en helder geschreven boek, dat je telkens weer pakt. Goede, in het dagelijks leven bruikbare tips voor jou als hooggevoelig persoon en veel herkenning ook. Echt een boek om te hebben!

* Hooggevoeligheid als levenskunst - Marian van den Beuken - Ankertjesserie 283

* Hooggevoeligheid als kracht - Marian van der Beuken - Ankertjesserie 296

KINDEREN

* Het pad van de regenboog - Monique van der Zanden - Uitg. Christofoor

De elfjarige Mirthe zoekt de weg naar het hemelhuis om haar stervende oma, "Moemoe", te helpen. Onderweg komt ze allerlei vreemde pesonages tegen, maar ook de Hemelbosdieren die hun sprookjes bij zich hebben. Vanaf 10 jaar, maar ook voor volwassenen een ontroerend en spannend verhaal en een aanrader voor alle kinderen die iemand moeten missen.

.* Het innerlijke kind - werkboek - Cathryn L. Taylor - Uit. Christofoor

We dragen niet slechts 1 kind, maar meerdere kinderen in onszelf mee. Om onze wonden uit het verleden te helen, is het goed om met elk van deze "kinderen" aan de slag te gaan. Een zeer praktisch werkboek, met vele oefeningen zoals spiegelwerk, dagboewk schrijven, geleide meditatie/visualisatietechnieken. De schrijfster legt steeds weer de schakel tussen lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn.

* Tatatoeks reis naar de kristalberg - Jacob Streit - Uitg. Christofoor

Tatatoeks is een worteldwerg, zijn werk is bij de wortels van de bomen, met zijn hamertje, dat hij altijd bij zich draagt. Hij komt de wortelmeester tegen, van wie hij de opdracht krijgt om een prachtige kristal te halen bij de zevende berg. Onderweg, over de zeven bergen en dalen, moet hij oppassen voor de kobolds, die hem willen verhinderen naar de grote kristalberg te gaan. Zal het Tatatoek lukken? Het is een boekje vol symbolen en metaforen, een bijzonder verhaal, waarin je jezelf zult herkennen.

* De eigen wijsheid van het kind - Henri de Vidal de St.Germain - Uit. Ankh-Hermes

Geleide fantasie voor ouders, leerkrachten en hulpverleners, waarin een draad wordt aangereikt die regelrecht naar het onbewust van het kind wordt geleid, en zo een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie is. Ik gebruik deze geleide fantasien (visualisaties) in mijn workshops, zowel voor kinderen als voor volwassenen, waardoor zij op een speelse wijze snel in contact met hun gevoel komen, van waaruit er ook meteen kunstzinnig vanuit het hart gewerkt kan worden.

* Relax Kids - Marneta Viegas - Uit. Ankh-Hermes

Leuke, korte sprookjesmeditaties voor kinderen met erg leuke illustraties.Met behulp van deze meditaties wordt het kind in contact gebracht met de bron van positieve en zuivere gevoelens in henzelf.

* De Helende Reis voor kinderen - Brandon Bays - Uitg. Forum

Een inspirerend en praktisch boek voor ouders en iedereen die met kinderen te maken heeft. Met simpele en doeltreffende technieken kunt u kinderen helpen positiever te worden en emotionele blokkades en andere remmingen te laten verdwijnen. De kinderen zelf vertellen dat het kan, en hoe.

.* Kindergeheimen - Susanne Stocklin-Meier - Uitg. Christofoor

Over kabouters, engelen en andere onzichtbare vriendjes. Kindergeheimen neemt je mee naar de rijke ervaringswereld waar kinderen spelend en fantaserend toegang toe hebben. Het slaat een brug tussen hun onzichtbare wereld en de nuchtere werkelijkheid van de volwassenen. Het boek beval een schat aan sprookjes en verhalen, maar ook tal van concrete aanwijzingen voor spelletjes en fantasietochten.

* De diepste kloof - Jeanne Meijs

Jeanne Meijs behandelt in dit boek, vanuit haar grote ervaring als therapeute voor kinderen met problemen, het zieleleven van het kind en de moeilijkheden die het kind en de opvoeders op dit gebied ondervinden. Centraal in haar boek staat de vraag hoe je als ouders de rode draad in het leven van je kind kunt herkennen en hoe je het kind daarbij kunt begeleiden. Waaraan zie je of de ontwikkeling van je kind stagneert? Hoe voorkom je stilstand?Het is vooral van belang, de taal van het kind te leren spreken, een taal die alles te maken heeft met beelden. Als het kind hulp nodig heeft, kunnen beelden in de vorm van speltherapie of via verhalen nieuwe werelden doen opengaan.In het tweeede deel van dit boek laat Jeanne Meijs zien hoe dit in zijn werk gaat, aangevuld met praktijkvoorbeelden. Het derde deel tenslotte bestaat uit een aantal verhalen. Moderne sprookjes noemt de auteur ze, 'ontwikkelingsverhalen', geschikt voor zowel ouders als kinderen. Deze verhalen zijn voorbeelden van levende biografieën die niet alleen het hoofd, maar ook het hart aanspreken.

* De clown, een wandelend hart - Ton Kurstjens

Dat is de titel van een boek dat hij heeft geschreven over clownerie. Het gaat over mijn visie op de clown, met als uitgangspunt dat ieders eigen persoonlijkheid aan de basis ligt van het clownsspel.
Ik laat in dit boek zien dat het gedachtegoed rond de clown een rijkdom aan inzichten kent. Hoe kun je meer van jezelf laten zien? Hoe staat het met je innerlijke kind? Welke belemmeringen herken je en waar liggen mogelijkheden om te groeien?
De clown laat je nadenken over wie je bent, hoe je communiceert en welke capaciteiten je niet of onvoldoende benut. Dat alles doet hij op een milde en speelse manier, los van oordelen en in een open dialoog met zijn omgeving.
Het boek bestaat uit drie gedeelten:
In het eerste gedeelte vertel ik over de clown in het algemeen ( wat is een clown? ) en over mijn eigen clown. In het tweede gedeelte staan 10 clowneske levenstips, ieder met een (levens)ervaring van mijzelf plus een clowns-oefening. In het laatste gedeelte staan persoonlijke bijdragen van mijn cursisten. De clown heeft hen geraakt en hun ervaringen beschrijven ze in een verhaal, korte impressie of gedicht.
Het boek is geïllustreerd met tekeningen en foto’s en is uitgegeven in eigen beheer.

De clown, het innerlijke kind - Ton Kurstjens

Tijdens mijn cursussen ervaart hij dat het personage clown veel losmaakt bij de deelnemers. Naast ontspanning en plezier is er ook de nodige ontroering. Zo vindt de één het spelende kind van vroeger terug terwijl de ander het verdriet doorvoelt van het niet spelende kind. Of het niet geziene kind.
In dit boek, dat gezien kan worden als een vervolg op het boek “De clown, een wandelend hart”, neem ik de lezer aan de hand van de clown mee in een poging de vrijheid die we als kind konden ervaren, opnieuw te beleven en te herwinnen.
De lezer krijgt aan de hand van verhalen en (clowns)oefeningen de mogelijkheid aangereikt een beter inzicht te krijgen in de bronnen van onze kindertijd: speelsheid, levenslust, fantasie, onschuld, openheid en eerlijkheid. Een beter inzicht over het verlies van deze kwaliteiten, maakt de weg vrij om een dieper contact te maken met zijn of haar innerlijke kind. En vervolgens ook van daaruit stappen te zetten.
Het vermogen om juist vanuit een kinderlijke en spontane levenshouding contact te zoeken, maakt de clown uitermate geschikt een vertrouwensband op te bouwen met zijn omgeving. De Cliniclowns voor zieke kinderen en de Faria-clowns voor demente bejaarden zijn daar goede voorbeelden van. Daarom bestempel ik de clown ook als ‘contactmaker’ en ben ik van mening dat clowns een wezenlijke bijdragen kunnen leveren aan meer levensgeluk.
Ontroerend om te lezen zijn weer de persoonlijke bijdragen van enkele van mijn cursisten.

SPIRITUEEL / GEZONDHEID

* "Stemmen van de ziel” door Hans Siepel

"Er is geen dood van wie dan ook, maar alleen maar schijnbaar net zomin als er een geboorte is van wie dan ook, behalve in uiterlijke verschijningsvorm. De verandering van Zijn naar Wordenschijnt de dood te zijn, maar in werkelijkheid wordt niemand geboren, noch sterft hij. Hij is simpelweg zichtbaar en dan weer onzichtbaar, De enige verandering is beweging en rust." Aldus een eindcitaat uit dit ongelofelijk bijzondere boek van Hans Siepel over zijn dementerende moeder, dat ik bijna in 1 adem heb uitgelezen. Ik had het geluk dat ik het in de bieb vond! Het is echt een aanrader! De laatste bladzijden heb ik net in bed gelezen, terwijl de tranen over mijn wangen waggelden.Wat je leest gaat veel verder dan wat je leest ... Het grijpt veel dieper in dan de letters ... Voor mij is het toch een soort bevestiging van zoals ik met "mijn dementerende bewoners" omga, en naar hen kijk. Paniek bij hen is niet zomaar paniek, door pillen ... nee, het wil wat vertellen, het is een deel van het verhaal wat de dementerende mens probeert te vertellen. Een verhaal dat soms niet te vertellen is "bij helderheid" , omdat het te zwaar en te heftig is, maar wat wel zijn weg naar buiten vindt in de mist van de dementie, waarin "alles geoorloofd is" .... ookal worden zij “volgepropt” met "rustgevende" medicijnen ... Zelfs dan vinden deze mensen de kracht om hun niet vertelde (traumatische) verhaal te "vertellen" en op die manier toch nog te verwerken, zodat de ziel rust krijgt voor hij zijn reis vervolgd in nieuwe regionen.Echt ontroerend, ongelofelijk, bijzonder, vernieuwend, bevestiging, geen woorden verder .... lees zelf maar, je leest het echt zo uit!


* Luisteren naar dieren - Ted Andrews - Uit. Altamira-Becht

Spirituele en magische lessen uit het dierenrijk als sleutel tot zelfkennis en bewustzijnsverruiming. Een handzaam en leerzaam boek, dat ik regelmatig pak. Soms kruist zomaar ergens een bepaald dier je pad, of zie je een tijd steeds maar hetzelfde dier, zoals bv. een libelle, of een kikker. Dan zoek je dit dier in de index op, en je vindt er een schat aan informatie waar je veel uit kunt halen over jezelf en je weg van bewustwording. Geeft ook inzicht in dat proces.

* De sleutel tot Zelf-Bevrijding - Christiane Beerlandt - Uit. Petiet

Psychologische oorsprong van 1100 ziekten. Ik vind dit een geweldig goed boek, veel herkenning en confronterende inzichten soms. Ik had bv. een tijd erg last van mijn rug, in een periode van overspannenheid. Als ik dan lees dat je rug met je veilig voelen, je gedragen weten in jezelf, een soepele kracht te maken heeft, met je basis van vertrouwen in je innerlijke krachtcentrum ... dan kan ik daar heel veel mee. Ik maakte een vertaling naar mijn eigen situatie en kreeg weer nieuwe inzichten, waarmee ik weer verder kom en die mij erg geholpen hebben!

* Licht op Psychosynthese - Will Parfitt - Uitg. Servire

Psychosynthese is een methode voor psychische ontwikkeling en Zelfrealisatie voor mensen die weigeren slaaf te blijven van hun eigen inwendige hersenschimmen of van inwendige invloeden, en die vastbesloten zijn meester te worden over hun eigen leven - aldus Roberto Assagioli. De theorie wordt in ieder hoofdstuk afgewisseld door praktische oefeningen.

* Als de dieren spreken konden... - Christiane Beerlandt

Oersymboliek in droom en werkelijkheid. Psychologische betekenis voor de mens. Dit boek neemt de lezer mee op een heel bijzondere ontdekkingstocht in het dierenrijk. De auteur gebruikte haar uitzonderlijke gaven om die diepe oertaal van de dieren verder te doorgronden. Elke diersoort heeft een eigen karakter, psyche, geaardheid, symbolische betekenis .... en een belangrijke boodschap voor ons, mensen.Het kan gaan over een dier in je dromen, of een dier dat je pad kruiste, of over een lievelingsdier, waar je al heel lang iets mee hebt, of je bijzondere interesse in een bepaald dier. Deze dierensymboliek kan je bovendien oplossingen aanreiken bij persoonlijke vragen of problemen, tonen welke stappen gezet moeten worden in je evolutie-proces.Ik vind dit weer een heel bijzonder boek, net als de andere boeken van deze schrijfster. Het klopt echt allemaal!

* Klop je gezond met EFT - blokkades opheffen en pijnvrij worden met EFT-klopacupressuur - Horst Benesch

* Bach-bloesems als sleutel tot de ziel - werkboek voor zelfdiagnose met behulp van Bach-bloesems - Mechtild Scheffer

* Even op adem komen - adem als middel voor gezondheid en vitaliteit - Fred van Beek

* Ziek zijn is niet normaal - Roy Martina

* Kracht door bewustwording - een handleiding voor gevoelige mensen - Sanaya Roman